Maalämpöpumpun huolto
Puhtaan ja tehokkaan lämmityksen varmistamiseksi on hyvä pari kertaa vuodessa tehdä maalämpöpumppulle muutamat huoltotoimet ja asetusten tarkistukset.
1. Puhdista mutasihdit (suodattimet) ja tarkista paineet
Maalämpöjärjestelmässä on kaksi keskeistä piiriä, joissa kummassakin on omat sihtinsä sekä paineensa: keruupiiri ja lämmityspiiri.
Keruupiirin sihti suojaa lämpöpumpun höyrystintä epäpuhtauksilta, joita voi kulkeutua keruupiiristä järjestelmään.
Lämmityspiirin sihti puolestaan estää menoveden mukana kulkevia roskia ja sakkaa pääsemästä lämpöpumpun sisäisiin osiin. Molempien sihtien puhtaudesta ja paineiden oikeasta tasosta huolehtiminen on tärkeää järjestelmän tehokkaan ja häiriöttömän toiminnan kannalta.
HUOM! Tarkista keruupiirin paine ennen keruupiirin mutasihdin puhdistamista.
Keruupiirissä paineen tulee olla 0,5–1,5bar. Jos keruupiirin paine on alhainen, pyydä LVI-liike paikalle lisäämään keruupiirin nestettä ja puhdista keruupiirin sihti vasta sen jälkeen.
Lämmityspiirissä paineen tulee kiinteistöstä riippuen olla välillä 0,8–2,0 bar. Tarkasta oikea paine asennuspöytäkirjasta, joka on lämpöpumpun asennusohjekirjassa. Tarkista lämmityspiirin paine lämmityspiirin mutasihdin puhdistuksen jälkeen. Mikäli paine on alhainen, voit nostaa paineen oikealle tasolle itse.
Jos sihdit pääsevät tukkeutumaan tai paineet laskemaan liian alas, seurauksena voi olla seuraavanlaisia ongelmia:
Keruupiirin tukkeutuminen ja alhainen paine heikentävät lämpöpumpun tehoa ja voivat johtaa hälytyksiin ja kompressorin pysähtymiseen. Lämmityspiirin tukkeutuminen ja alhainen paine heikentävät laitteen toimintaa, kuormittavat kiertovesipumppua ja aiheuttavat virtaushäiriöitä, jotka voivat johtaa hälytyksiin ja kompressorin pysähtymiseen.
Hälytykset, jotka voivat viitata sihtien puhdistustarpeeseen tai paineiden alhaisuuteen:
Keruupiirissä
- Paine matala
- Suuri lämpötilaero
- Höyrystimen matalapaine
Lämmityspiirissä
- Suuri lämpötilaero
- Lauhduttimen korkeapaine
2. Tarkista hälytykset
Tarkista laitteen näytöstä tai sovelluksesta ja varmista ettei järjestelmässä ole aktiivisia hälytyksiä. Tarkista myös hälytyshistoria. Toistuvat hälytykset voivat viitata huoltotarpeeseen tai vääriin asetusarvoihin.
3. Näin kesän korvilla
Tarkista lämmitysasetukset kesää varten. Laita kesä-/talvi-toiminto talvitilaan niissä lämmityspiireissä, joissa on kosteat tilat. Näin varmistetaan kosteiden tilojen ylläpitolämmitys ja kuivaminen myös kesällä. Huone- tai patteritermostaatteja ei suositella säädettäväksi pienelle asetusarvolle kesälläkään, sillä lämpöpumppu säätelee toimintaansa lämmitysasetusten mukaan.
Tarkista viilennyskonvektorin toiminta, mikäli sellainen on asennettu kotiisi. Puhdista viilennyskonvektorin ilmansuodattimet.
📌 Vinkki: Merkkaa huollot kalenteriisi keväälle ja syksylle – pieni ennakointi tuo mielenrauhaa ja pitää järjestelmän kunnossa vuosiksi eteenpäin.